DANI 1056 | 01.06.2018.

Razgovarala: Vildana Selimbegović

Piše: Razgovarala: Vildana Selimbegović

Žao mi je što još nisu smanjeni doprinosi

Intervju dana

Lars-Gunnar Wigemark, ambasador

Žao mi je što još nisu smanjeni doprinosi

Lars-Gunnar Wigemark je specijalni predstavnik Europske unije u našoj zemlji od prvog marta 2015. godine, a ove sezone i aktivni sudionik pregovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH. Za Dane govori o Reformskoj agendi, domaćim političarima, Turskoj, Rusiji, Europskoj uniji

U Bosni i Hercegovini je duže od tri godine i posve je siguran da ovdje postoje paralelne stvarnosti. Ovaj Šveđanin, harvardski đak, ima respektabilnu diplomatsku karijeru kao diplomata svoje zemlje za koju je radio u Beogradu, Washingtonu, Kabulu i Moskvi, a potom postao i jedan od prvih ambasadora Europske unije i to u Pakistanu. Možda je u tome njegova tajna: ne postoji pitanje na koje novinar može dobiti konkretan odgovor. No zato je iznimno uporan u insistiranju na matrici koju smatra vlastitom agendom.
Zato ga valja pažljivo slušati jer ne bježi ni od vlastitih recepata poput ponude domaćim političarima da povuku dva poteza kojim bi promijenili ovaj domaći svijet: prvi se tiče dogovora Bosne i Hercegovine sa Srbijom oko granica, a drugi trenutnog umanjenja doprinosa kao sastavnog dijela Reformske agende od kojeg su, čini se, svi odustali.
Kako god, naš je razgovor počeo sa još uvijek aktuelnom posjetom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu, gdje je održao i svoj jedini promotivni skup u Evropi.

DANI: Kako Vi gledate na Erdoganovu posjetu Bosni i Hercegovini?

WIGEMARK: Prije svega treba reći da se radilo o radnoj posjeti turskog predsjednika, a koliko znam, tri godine gospodin Erdogan nije bio u Bosni i Hercegovini.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.