DANI 1056 | 01.06.2018.

Minela Pamuk

Piše: Minela Pamuk

A gdje je potpis? Elektronski?

finance and business

Summit koji je otvorio važna pitanja za privredu

A gdje je potpis? Elektronski?

Dok domaći privrednici upozoravaju da su domaće banke veliki potencijal i mogu dodatno unaprijediti tržište kapitala, bankarima su problem dobri projekti, različite uplatnice i nedostatak elektronskog potpisa, čulo se na Finance and Business Summitu, prvom takvom u BiH

Da ste me prije početka konferencije pitali šta očekujem od nje i koliko ovakvi događaji mogu pomoći da se neki problemi privrede stvarno riješe, rekao bih da sam skeptičan. Međutim, pošto o tome govorim nakon, onda kažem da su oni itekako dobri za privredu i privrednike jer smo na ovom Finance and Business Summitu imali veoma aktivnu diskusiju. Posebno to mogu reći za posljednji panel na kojem je tema bila privreda, ali su tu bili i predstavnici bankarskog sektora, te možemo reći da je bilo obostranog razumijevanja, ali i konstruktivnih prijedloga kako se taj dijalog, odnosno saradnja, mogu nastaviti i dalje.
Kazao je to za Dane Eldin Hadžiselimović, generalni direktor ASA Grupacije, koji je učestvovao na Finance and Business Summitu, koji je organizovala medijska grupacija Oslobođenje servisi u Sarajevu.

Tržište kapitala

Upravo kako je i Hadžiselimović rekao, ova konferencija pokazala je da postoji potencijal za poboljšanje opće likvidnosti u BiH kroz odgovarajuća kreativna i inovativna rješenja. Privreda i banke moraju sarađivati, a da bi njihova saradnja bila bolja, potrebno je riješiti određene prepreke koje na tom putu stoje. Ono što bankari zamjeraju privredi jeste što nema više kvalitetnih projekata, a privrednici traže bolje uslove kreditiranja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.