DANI 1056 | 01.06.2018.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

dekonstrukcija stereotipa

IDAHOT: Jesmo li spremni odbaciti svoje predrasude?

“Drago nam je što smo ovdje, večeras s vama u Banjaluci, ali i žalosne smo što i dalje imamo neke posebne dane kada javnost upozoravamo na položaj LGBTI populacije”, riječi su kojima su se na koncertu učesnice LE ZBOR-a obratile publici u Banjalučkom socijalnom centru - Basoc.
Bio je petak, 18. maj, a članice LE ZBOR-a, prvog mješovitog ženskog, lezbijsko-feminističkog zbora u regiji i uopšte u ovom dijelu Evrope, dale su svoj doprinos IDAHOT-u, Međunarodnom danu borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Ovaj dan je podsjetnik na važnost LGBTI ljudskih prava diljem svijeta i povod održavanju mnogih različitih akcija koje ukazuju na diskriminaciju i nasilje s kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju.
LGBTI osobe čine oko deset posto stanovništva svake zemlje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ipak, LGBTI građani/ke najčešće ostaju potpuno nevidljivi/e u društvu zbog nasilja, straha, isključenosti i diskriminacije koju trpe. U protekle tri godine BiH i njeni entiteti počeli su da rade na suzbijanju homofobije i transfobije, ali u pitanju su tek osnovne mjere kojima bi se unaprijedio položaj LGBTI osoba.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.