DANI 1056 | 01.06.2018.

Bradford Delong

Piše: Bradford Delong

Destrukcija republikanaca

25.05. - Imperis adipsam, sa di diciet

Copyright: Project Syndicate 2018.

Destrukcija republikanaca

Nema više nikakve sumnje da SAD iz Bijele kuće vodi neukrotivi, nekvalificirani kleptokrata. I nije pitanje da li bi republikanci koji su ga postavili, mogli svoju stranku pretvoriti u manifestaciju trumpizma, a ne tradicionalnog konzervativizma

Godina je i po otkako je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a i pravi je trenutak da svaki Amerikanac duboko udahne i razmotri narušeni politički sistem.
Naravno, nisu SAD doživjele neke velike katastrofe, iako se naziru velike političke greške. Ali zemlja pati od hiljadu rezova i sve dok je Trump na vlasti, bit će slabija i siromašnija.
Veći dio krivice za ovo pripada Republikanskoj partiji, koja je potpuno pala pred Trumpom iz razloga koje je teško razumjeti. Trump je izabran sa više od 60 miliona glasova - neka tri miliona manje od glavne konkurentkinje Hillary Clinton. Ali dobio je podršku šireg spektra republikanskih mandarina, političkih savjetnika i aktivista, iako su svi oni znali da bi predsjednica Clinton bila manje rizična po zemlju.
Zašto su to uradili? Najubjedljiviju hipotezu daju primjeri bivšeg direktora FBI-ja Jamesa Comeyja i izvršnog urednika New York Timesa Deana Baqueta - oni su ignorirali istraživanja koja nisu potcijenila rizik od Trumpove pobjede.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.