DANI 1056 | 01.06.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Estetske mogućnosti novih tehnologija

25.05. - Glavni tekst 3 ipieniae peeos olorum Aqua

Multimedijalna instalacija Briana Enoa u Historijskom muzeju BiH

Estetske mogućnosti novih tehnologija

“77 Million Paintings” naziv je multimedijalne instalacije britanskog umjetnika Briana Enoa koju će posjetioci od 13. juna do 29. avgusta moći posjetiti u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom “vizuelnom muzikom” baziranom na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

Jedinstven doživljaj

Brian Eno je prvi put izlagao na Venecijanskom bijenalu prije više od 30 godina, autor je cjelokupnog video i audio-sadržaja instalacije čiji naziv “77 Million Paintings” predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i videosadržaja koje generira kompjuterski program, a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.
Postavka “77 Million Paintings” prvi put je predstavljena 2006. u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.