DANI 1056 | 01.06.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

BAROMETAR

25.05. - BAROMETAR

BAROMETAR

Krilatica Ne može on mene toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi bila je u bivšoj SFRJ popularna desetljećima, a onda su, pomalo cinično kaže u svom uvodu u ovu emisiju Okruženja Renato Baretić, “zreli samoupravljači nekako svojom voljom promijenili paradigmu i danas glavnu riječ drže poslodavci”. A njihov moto je ne možeš ti toliko mnogo raditi koliko mogu ja tebe malo platiti pa ti vidi šta ćeš.
“Dogodi se eto da lopovi, mutikaše i kojekakvi sumnjivci postanu idoli nacija, a država najmasovniji poslodavac. U takvim okolnostima bi bilo glupo očekivati da se kapital i kapitalisti počnu ponašati drugačije. Ako se tome pridruži i poneki sindikalni vođa, u tom slučaju radnici ostaju doista sami na svojoj strani jedini, bez snage, bez mogućnosti da se organiziraju, da organiziraju borbu, otpor za svoja prava”, konstatuje Baretić.
A ako radnik i počne - prisiljen je razmišljati o zaštiti sebe i svoje obitelji, prisiljen je pristajati na uvjete koji su sve gori i gori: “Jednoga dana kada ti uvjeti postanu doista nepodnošljivi, a ja mislim da on nije daleko, neće biti dobro nikome”, kaže Baretić.

Evropski procesi

Je li taj dan već došao, pitanje je koje je domaćica Okruženja Zvezdana Kovač potkrijepila podatkom da je “minimalna cijena rada, manje-više jednaka u regionu, toliko mala da se ne mogu pokriti troškovi elementarne potrošačke korpe”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.