DANI 1055 | 27.04.2018.

Christopher R. Hill

Piše: Christopher R. Hill

Trumpov novi tim za nacionalnu sigurnost

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate, 2018.

Trumpov novi tim za nacionalnu sigurnost

Nedavna rekonstrukcija kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa, u okviru koje je bivši direktor CIA Mike Pompeo zamijenio Rexa Tillersona na mjestu državnog sekretara, a spoljnopolitički konzervativac John Bolton H. R. McMastera na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost, predstavlja značajan zaokret u prioritetima i stavovima kada je riječ o nacionalnoj bezbjednosti.
Opasan svijet bi mogao da postane još opasniji.
Nakon godinu dana gotovo svakodnevne drame, svijet je počeo da se navikava na realnost Trumpove administracije, koja podrazumijeva česte ad hominem napade na strane lidere i nestalnost u odnosima čak i sa bliskim saveznicima. Počev od njemačke kancelarke Angele Merkel, američki saveznici, naročito u Evropi, prepoznali su da više ne mogu da se uzdaju u SAD.
Rezultat je da oni sve više pokušavaju da ublaže posljedice unilateralnih odluka Trumpove administracije, čiji znatan broj direktno potkopava globalnu saradnju.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.