DANI 1055 | 27.04.2018.

Piše:

Trumpov potez je, iskreno, glup

svijet

U sjeni pravog sirijskog rata i nedefinisanog sjevernokorejskog mira

Trumpov potez je, iskreno, glup

Pojednostavljeno, “čak i ako Trump ne bi imao ekonomiste koji ga savjetuju, morao bi da shvati da je bitan multilateralni trgovinski deficit, a ne bilateralni s bilo kojom zemljom”, smatra američki nobelovac Joseph Stiglitz

Malo je, u stvari, analitičara koji se i usuđuju i žele prognozirati šta će se izroditi iz trgovinskog sukoba carinama kojeg je američki predsjednik Donald Trump otvorio sa Kinom. I oni koji to žele, ostaju vrlo suzdržani između dvije krajnosti - jedne da se paralelno sa geopolitičkom, mijenja i geoekonomska slika svijeta, druge da se ipak radi o čarki, ni blizu pravom ratu, a još manje blizu potezu 30. američkog predsjednika Herberta Clarka Hoovera čiji se potpis 1930. na Smoot-Hawley Tariff Act smatra okidačem velike recesije iz tog doba.
Da ne bude zabune: po dostupnim informacijama, uprkos pomirljivosti kineskog predsjednika Xia Jinpinga i njegovog pokušaja da smiri napetosti obećanjem da “kineska vrata neće ostati zatvorena”, ozbiljnih najava da će Peking i Washington sjesti za pregovarački sto, za sada nema. Donekle je i razumljivo zašto ih nema: Trump je prve carine na čelik i aluminij koji iz svijeta ulaze na američko tržište uveo početkom marta. Nedugo zatim napravio je posebnu listu maksuz za Kinu, Kina je suzdržano odgovorila.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.