DANI 1055 | 27.04.2018.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Neki drugačiji svijet na 30 metara dubine

susreti

Andrej Gajić istražuje morske pse za National Geographic

Neki drugačiji svijet na 30 metara dubine

Jedini bh. istraživač morskih pasa Andrej Gajić ugovor sa Nacionalnom geografijom potpisao je prošle godine. Do sada je rukovodio radom na 30 studija morskih pasa primarno na Jadranskom moru, a zatim i drugim dijelovima Evrope, na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, gdje je i sam išao da radi istraživanja. Pored toga, vodio je rad na studijama u Bangladešu, Južnoj Africi, SAD-u i Australiji. Sve skupa, do sada je istraživao više od 50 vrsta

Biolog Andrej Gajić, jedini istraživač morskih pasa u Nacionalnoj geografiji bh. porijekla Jajčanin je, rođen 1991. godine u SFRJ. Sebe bi opisao kao iznimno motivisanog, entuzijastičnog mladog znanstvenika koji je svoju karijeru posvetio boljem razumijevanju i zaštiti elasmobranhija, odnosno hrskavičavih riba, grupe kojoj pripadaju ajkule i raže, te unapređenju obrazovnog sistema i razvijanju i jačanju kapaciteta.
“Smatram da sam global citizen i čitavu planetu posmatram kao svoj dom. Nisam ni u kojem segmentu opterećen društveno-političkim granicama, niti bilo kojim drugim podjelama - osim podjelom na dobro i loše. Svestran sam, kao srednjoškolac svirao sam gitaru u dva benda.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.