DANI 1055 | 27.04.2018.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Zagonetna knjiga prošlosti

putopis

Svijet na mom dlanu: TIAHUANAKO (Bolivija)

Zagonetna knjiga prošlosti

Neko je dobro primijetio da Tiahuanako možda ne budi vizuelni spektakl kao što bude ruševine Maču Pikčua (Machu Picchu), Palenke (Palenque) u Peruu ili Teotihuakan (Teotihuacan), u Srednjoj Americi, ali njegovo postojanje daleko je značajnije od svih arheoloških lokaliteta na ovim zanimljivim prostorima. On je spomenar prošlosti Južne Amerike!

Mnoge maštarije iz djetinjstva ostvario sam u životu: istraživao sam Amazoniju, boravio na Tibetu, putovao Andama, upoznao Kraljevstvo od Sabe, plovio jezerom Titikaka (Titicaca), obilazio otoke Galapagosa, čuvao mir na Sinaju, živio među divljim plemenima Papue Nove Gvineje, putovao karavanskim Putem svile, osjetio strahove Krakataua, boravio na najusamljenijem otoku na svijetu Rapa Nui, penjao se na svetu planinu Ararat..., ali još od gimnazijskih dana maštam o tajanstvenoj Kapiji sunca u Tihuanaku (Tiwanaku) u Boliviji i njenim okamenjenim anđelima. Šta predstavljaju i kakve nam poruke šalju?!
I evo me, ispunjen zadovoljstvom i srećom, putujem prekrcanim neugodnim autobusom iz mistične Kopakabane (Copacabana), najvećeg bolivijskog grada na obalama jezera Titikaka, uzbuđen i napet, očekujući susret sa svojim mladalačkim snovima, posjetu ostacima grada, hrama i svetišta Tiahuanaka čijim platoom dominira legendarna Kapija sunca! Najveća tajna Južne Amerike!
VRATA PUME: Ovdašnje legende kazuju da je područje oko jezera Titikaka bilo kolijevka prvih ljudi na Zemlji. Na njegovoj obali podignut je božanski grad Tiahuanako iz koga je djelovao moćni bog Virakoča (Viracocha), tvorac svih stvari na našoj planeti. Tiahuanako je sada oko 800 metara iznad nivoa jezera, ispod samih vrhova planine Ilimani (Illimani), ali većina arheologa slaže se da je to jednom bila luka.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.