DANI 1055 | 27.04.2018.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

Štrajkati treba i protiv sindikata!

poezija bunta i otpora

Što više saveza, unija, konfederacija, to manje radničkih prava

Štrajkati treba i protiv sindikata!

Analize pokazuju da se, zahvaljujući sindikalnoj razjedinjenosti i sujetama onih koji izigravaju velike borce, za radnička prava sada iskreno bore samo “mali” sindikati, što i zakonodavcima i poslodavcima otvara manevarski prostor da o radnicima odlučuju kako njima odgovara

Malo ko je zaboravio decembar 2015. kada je unatoč protestima na banjalučkim ulicama radnika okupljenih u Savez sindikata RS-a, vladajuća većina u Narodnoj skupštini usvojila novi Zakon o radu ovog bh. entiteta. Javnost pamti i mučne scene nasilnog izbacivanja u gluvo doba noći predsjednice SSRS-a Ranke Mišić iz sale parlamenta, kao i činjenicu da je Zakon donesen po hitnoj proceduri iako je riječ o jednom od sistemskih.
Dvije godine i četiri mjeseca kasnije, u RS-u socijalni partneri (Vlada, sindikat i poslodavci) nisu uspjeli postići dogovor oko novog opšteg kolektivnog ugovora, pa većina radnika ni u javnom, ni u privatnom sektoru nema potpisane ni granske ugovore i svakodnevno preko vlastitih leđa osjeća posljedice.
Odgovornost za to snose kako poslodavci, a Vlada RS-a je najveći među njima, tako i sindikati. Treba podsjetiti da su uz Savez sindikata RS-a, radnici organizovani i u Konfederaciju sindikata, Uniju sindikata radnika u zdravstvu, te da uz njih u javnim preduzećima poput Željeznica RS-a, djeluju i samostalni sindikati.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.