DANI 1055 | 27.04.2018.

Priredila: Elmina Muhić

Piše: Priredila: Elmina Muhić

Scenario podsjeća na eksploziju bivše SFRJ

pismo iz barcelone

Basta Ya!, odnosno Dosta više!

Scenario podsjeća na eksploziju bivše SFRJ

Fernando Savatera, Rosa Díez, Carlos Martínez Gorriarán, Maite Pagazaurtundua i María San Gil, španski intelektualci i nekadašnji političari, osnivači pokreta Basta Ya!, dobitnici Sakharovljeve nagrade, napisali su otvoreno pismo o stanju u Kataloniji. Oni su zabrinuti zbog konfuzije oko dešavanja u Španiji, u vezi sa Katalonijom... Dani prenose kompletno pismo

U oktobru prošle godine uputili smo pismo kao osnivači Građanske inicijative Basta Ya!, nagrađeni Sakharovljevom nagradom 2000. godine za posvećenost slobodama u Baskiji. Kao španski i evropski građani, bili smo veoma zabrinuti zbog konfuzije u vezi sa dešavanjima u Španiji u odnosu na Kataloniju. Nismo željeli da ostanemo u tišini, dok su činjenice zamjenjivane propagandom, a emocije manipulisane od regionalne vlade zagovornika za nezavisnost koja je stajala u otvorenoj pobuni protiv španske demokratije i evropskih dogovora.
Pet mjeseci kasnije, pravda je provedena. Španski Vrhovni sud je aktivirao Evropski nalog za hapšenje (EAW) osumnjičenih za pobunu zbog procesa proglašenja nezavisnosti. Kao što znate, ova zakonska mogućnost stupila je na snagu u svim državama članicama 2002.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.