DANI 1055 | 27.04.2018.

Piše:

Go! Go! Going Digital!

okruženje

Tema kao fudbal: Svi se razumiju u digitalizaciju države

Go! Go! Going Digital!

Super je kad vam država omogući da online zatražite vozačku dozvolu, sve dok ne shvatite da vam za to treba šifra za čip iz lične karte koju ste davno izgubili jer vam nikad nije trebala ili da taj zahtjev država odštampa, pa onda taj papir, sve s pečatom, potpisom i otpremnicom šeta između svojih dijelova, samo su dva od pitanja o kojima su u Okruženju razgovarali Saša Cvetojević, Domen Savič, Tanja Matić i Meksi Endri

Jedan od zaključaka i planova Berlinskog procesa, evropske inicijative kojom se želi pomoći zemljama na Balkanu da privredno ojačaju i da se tržišno integrišu, jeste digitalizacija države. Šta to podrazumijeva, dokle se došlo i šta su glavne prepreke, bile su teme o kojima je u ovom nastavku regionalnog TV serijala Okruženje Zvezdana Kovač razgovarala sa poduzetnikom-investitorom iz Zagreba Sašom Cvetojevićem, direktorom NVO Državljanin D Domenom Savičem iz Ljubljane, državnom sekretarkom u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tanjom Matić i biznismenom iz Tirane Meksijem Endrijem.
Emisiju je otvorio Voja Žanetić zanimljivom konstatacijom da “kao jedna jedinstvena generacija” živimo u vremenu u kojem traju dvije industrijske revolucije u jednom trenutku.
“Jedna industrijska revolucija je ova o kojoj sad pričamo, u kojoj sve što kažemo, snimimo, napišemo, fotografišemo, stavimo na hard disk i na ekrane; a druga je ona koja sve što upravlja mašinama, a to bi bili ljudi, treba zameniti takođe mašinama dok ne nestane mašina ili ljudi, pa dogovorićemo se. Bilo kako bilo, takav 21. vek u regionalnim zemljama dočekujemo kao i svaku budućnost: onako, skoro nikako”, kaže on.
OVDAŠNJE POLITIKE, OPOZICIONE, POZICIONE, misle da je, kaže, od programiranja softvera mnogo važnije programiranje glasača, da su PR i medijski inženjering mnogo važniji od tehnološkog inženjeringa.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.