DANI 1055 | 27.04.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Oprezno s klimom

moderna VIII

Ljeto ni blizu, a već se kuhamo

Oprezno s klimom

Valjda nema boljeg dokaza klimatskih promjena od količine klima-uređaja po fasadama prostora koji je nekad bio sinonim za pretežno umjerenu kontinentalnu, sa primjesama mediteranske klime. No, šta je, tu je bez klima-uređaja više se ne može, a upravo smo u vremenu prelaska sa njihovog zimskog na ljetni režim. To se, kažu stručnjaci, mora jer, ma koliko nam bilo vruće, klimu ne treba namještati na zimske temperature, jer se tako može ugroziti zdravlje.
Stručnjaci kažu da je optimalna razlika između vanjske i sobne temperature otprilike sedam stepeni. Dakle, vani 45, u sobi ne manje od 38: prevelika temperaturna razlika izaziva promjene u kardiovaskularnom sistemu, a problemi se mogu javiti i kod zdravih osoba. Računa treba voditi i da se ne sjedi direktno ispod klima-uređaja jer hladan zrak usmjeren, recimo, u glavu može da izazove facijalis, mada ni upale vilica nisu rijetke, a u vrat ili leđa može dovesti do kočenja..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.