DANI 1055 | 27.04.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

E, ne’š više pjevat!

moderna III

Autoput zabavio vozače, ali izludio mještane

E, ne’š više pjevat!

Autoput pored holandskog sela Jelsum, koji svira himnu Frizije, te pokrajine, osmišljen je da putovanje kroz monotonu ravnicu učini življim, ali projektanti očito nisu vodili računa o onima koji ne putuju. Naime, konstantno odzvanjanje iste melodije koju proizvode poprečni pragovi postavljeni na cestu, mještane, kažu, izluđuje, prenio je Reuters.
Muzika na putu je, naime, glasna, zvuk putuje kroz vazduh, pa mještani kažu da je rezultat beskrajna kakofonija koja ih drži budnima po cijelu noć.
Melodija nastaje kada automobilski točkovi prelaze preko pragova izazivajući taktilne vibracije. Kada se vozi dozvoljenom brzinom od 60 kilometara na sat, cesta besprijekorno svira himnu Frizija, sjevernog regiona Holandije koji ima poseban jezik i kulturu.
“Prošle subote uveče taksiji su vozili od Leuvardena do Stiensa i nazad nastojeći da pređu preko pragova što je brže moguće, tako da smo cijele noći slušali ubrzanu himnu”, rekla je polovinom aprila mještanka Jelsuma Ria Jansma.
Frizijske vlasti najavile su da će ukloniti pragove, objavio je lokalni list Leuvarder Kurant.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.