DANI 1055 | 27.04.2018.

Razgovarao: Saša Rukavina

Piše: Razgovarao: Saša Rukavina

Rusija će u BiH zaustavljati NATO

intervju

Nerzuk Ćurak, profesor

Rusija će u BiH zaustavljati NATO

Da bi se u BiH zaustavila nacionalistička destrukcija, kaže za Dane profesor na sarajevskom FPN-u Nerzuk Ćurak, svjesno je pojeftinjen pojam ljevice tako što je pod taj ideologijski pojam utrpano sve što je, više ili manje, uvjereno da daljnji trijumf nacionalizma, naročito kroz novu eventualnu izbornu pobjedu nacionalističkih stranaka, naprosto ne vodi ničemu i nigdje, izuzev u dugotrajno ništa

“To pojeftinjenje pojma izazvalo je mnogo problema u stvarnom političkom sadržaju, ali iznova se potvrđuje da je napuštanje nacionalističkog obrasca u reprodukciji politike i života uopće, najizvjesnija mogućnost da BiH povijesno ostane i postepeno postane uvjerljiva država, sposobna da proizvede građansku odanost i identifikaciju stanovništva s njom samom, zato što se izgradila kao uzorni, racionalni servis svojih građana. Naše divlje nacionalizme ta vrsta političke izgradnje uopće ne zanima; njih zanimaju nadgledanje i vođenje procesa uhljebljenja od općina do državne vlasti, kako bi se širila i održavala mreža ovisnosti građana od nacionalističkih struktura moći. Mislim da se još nisu stekli uvjeti za povijesni poraz nacionalizma, ali nadam se da će na narednim izborima, na svim našim stranama, nacionalističke strukture biti izbačene iz ležišta moći, u onoj mjeri koja će omogućiti stvaranje uvjeta za postepenu destrukciju najgorih nacionalizama”, kaže profesor Nerzuk Ćurak.
Razgovor koji smo vodili 16. aprila započeo je pitanjem hoćemo li dočekati 27. april kad ovi Dani idu u trafike ili će početi III svjetski rat?

ĆURAK: Pitanje na prvu može da se smjesti u registar teorije zavjere, na drugu malo izaziva smijeh, a na treću, očigledno da zabrinutost ljudi u cijelom svijetu implicira mogućnost postavljanja takvih pitanja. Ja vjerujem da se historija neće ponoviti u smislu onog što smo mi u Sarajevu već doživjeli tokom posljednjeg rata protiv BiH, tako da mislim da ću ipak novi broj Dana kupiti na kiosku 27.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.