DANI 1055 | 27.04.2018.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Opozicija je uvijek na krivoj strani istorije

intervju

Filip Milačić

Opozicija je uvijek na krivoj strani istorije

Predavač na Fakultetu političkih nauka u Podgorici analizira rezultate nedavno završenih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori i objašnjava zbog čega je pobjeda Mila Đukanovića u prvom krugu izbora bila očekivana, šta su ključne greške crnogorske opozicije i može li se Đukanovićeva pobjeda tumačiti i kao podsticaj evroatlantskim integracijama država zapadnog Balkana

Na predsjedničkim izborima održanim 16. aprila ove godine lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je 53,90 procenata glasova izašlih birača, saopštila je Državna izborna komisija Crne Gore. Za Đukanovića su glasala 180.274 crnogorska građanina, što znači da je šef vladajućeg DPS-a, po drugi put u svojoj političkoj karijeri, obezbijedio petogodišnji mandat na mjestu predsjednika Crne Gore. Kandidat “većeg dijela opozicije” (proruskog Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, URA i Socijalističke narodne partije) Mladen Bojanić osvojio je 111.711 ili 33,40 procenta glasova, dok je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović dobila povjerenje 8,2 procenta birača.
Prema podacima crnogorskog DIK-a, na predsjedničke izbore izašla su 63,92 procenta građana Crne Gore.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.