DANI 1055 | 27.04.2018.

i slika: Fahrudin Bender

Piše: i slika: Fahrudin Bender

Umjesto da ponudi leđa, država BiH se ušutjela

humanizam, bez renesanse

Velika Kladuša u centru imigrantske krize

Umjesto da ponudi leđa, država BiH se ušutjela

Abdulrahman u Alžiru radi za bijednu platu od 300 eura mjesečno. Tu ga razumijemo, jer i u Bosni je tako, samo, naši idu legalno. Želja za Evropom nam je zajednička. Očevi i majke u Velikoj Kladuši koji hrane pješčanu djecu, u njima zapravo vide svoje sinove u daljini i postupaju kako bi željeli da su tamo tretirani. A i naša država konačno će morati odlučiti na koje će da liči - na one iz kojih migranti dolaze ili na države koje su destinacija. I našoj i tuđoj djeci

Ekipa Dana posjetila je Veliku Kladušu, općinu u koju se slijeva rekordan broj ilegalnih migranata zbog kojih je Krajina opet podijeljena. Nije to samo crno-bijela linija između onih kojima se migranti dopadaju ili ne dopadaju. Podjela je unutar svakog pojedinca, između želje da se postupa humano i straha od nepoznatog.
“Neki dan petorica mi autostopiraju u Ripču. Izgleda da ih neko istovari gore iznad klanca, pa pješke ulaze u grad. Jer ko ih vozi, vrlo lako može sebi naći posla sa policijom. S one strane granice pogotovo ih se ne smije primiti u vozilo.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.