DANI 1055 | 27.04.2018.

Adem Džaferović

Piše: Adem Džaferović

Na listama nema haških bjegunaca

habemas pravila

U spornom Izbornom zakonu ima i nespornih odredbi

Na listama nema haških bjegunaca

Ko se može, ko ne može, a ko se uslovno može biračima ponuditi za poslanika ili predsjednika, kakve su obaveze države prema kandidatima, a kakve kandidata prema državi, šta je izborna šutnja i koliko košta njeno kršenje, tek je dio izbornih pravila koja, zasad, niko nije doveo u pitanje. Dani su prošli kroz važeći Izborni zakon i evo šta smo pronašli...

Po važećem Izbornom zakonu BiH, izbori na svim nivoima vlasti održavaju se prve nedjelje u oktobru, osim ako se ovaj datum ne podudara s obilježavanjem vjerskog praznika jednog od konstitutivnih naroda naše zemlje. Izbore koje zbog toga nije moguće održati prve nedjelje u oktobru, Centralna izborna komisija BiH zakazuje za nedjelju nakon prve u oktobru koja se ne podudara sa vjerskim praznikom.
CIKBiH raspisuje izbore u skladu s ovim Zakonom, te obavještava sve nadležne organe na svim nivoima vlasti i javnost o datumu održavanja izbora najmanje 150 dana prije održavanja istih.

Potpisi birača

Da biste se na izborima prijavili kao kandidat, morate ispunjavati i određene uslove. Oni su isti za sve, bilo da ste kandidat političke stranke ili koalicije, bilo da ste nezavisni.
Politička stranka ili nezavisni kandidat moraju podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavu za učestvovanje na izborima, koja sadrži najmanje:
1. 5.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.