DANI 1055 | 27.04.2018.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Živi bili pa vidjeli

Gotovo nekako neprimjetno outsourcing poslovanje stiglo je proteklih nekoliko godina i u Bosnu i Hercegovinu. To se, naravno, najbolje primijeti u sektoru informacionih tehnologija (IT), iako ovaj trend poslovanja uvezen sa Zapada nije zaobišao ni druge poslovne djelatnosti u našoj zemlji.
Podsjetimo se, dakle, prvo šta je uopšte outsourcing poslovanje. Outsourcing je kovanica od dvije engleske riječi - out, što znači van, napolje, te source, što znači izvor ili porijeklo. Međutim, u poslovnom smislu outsourcing se na ovim prostorima prevodi kao “poslovanje vani”, odnosno kao “izdvajanje posla”, a u izvornom engleskom jeziku označava davanje određenoga posla vanjskim dobavljačima, odnosno angažovanje vanjskih dobavljača za određeni posao.
Outsourcing nije, iako se posljednjih godina uglavnom veže za IT sektor, proizvod modernog vremena. Prvim slučajem outsourceinga smatraju se poslovni potezi iz 14.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.