DANI 1055 | 27.04.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Kao Mopasan nakon trećeg nervnog sloma

čitamo

Na šahovskom turniru, Mustafa Zvizdić, Buybook, 2018.

Kao Mopasan nakon trećeg nervnog sloma

Zvizdić svoju knjigu otvara Izletničkom pjesmom, koja pokazuje da je posrijedi autor koji uspijeva uprkos opterećenju Praškog metroa pronaći način kako svoje stihove učiniti i dalje zanimljivim i uspjelim

Nakon Praškog metroa, tonom neobične i poetskim jezikom i suptilnim slikama nenametljive, ali pjesnički precizne i dojmljive knjige, Mustafa Zvizdić svojom novom pjesničkom knjigom Na šahovskom turniru nastavlja na ranije izabranoj stazi. U tom pogledu moglo bi se kazati da između Praškog metroa i Na šahovskom turniru nema znatnih ni tematskih, ni stilskih razlika.
Kratko vremensko razdoblje u nastajanju ovih dviju knjiga svakako da neminovno ostavlja i manjak prostora za drugačije pjesničke eksperimente. Te se potonja Zvizdićeva knjiga može posmatrati i kao svojevrsna pjesnikova dopuna Praškog metroa. Preciznije, kao još jedan njegov odjek.
To u poeziji može često biti mač sa dvije oštrice. Ponavljanje već jednom ispisanog postupka dakako da nije lako izbjeći, jer prepoznatljiv stilski ton autora se gotovo kao kakav usud vuče za svakim tragom tinte po hartiji i u svakom postupku.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.