DANI 1055 | 27.04.2018.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Može li centar i na opštim izborima biti najvredniji?

blokovi se blokiraju

U RS-u stara priča, u Federaciji licitacija

Može li centar i na opštim izborima biti najvredniji?

Oktobar će dati odgovore na pitanja mogu li oni koji su odustali od begluka SDA zajedno ponoviti uspjeh nezavisnih načelnika iz 2016, je li jesen politički kraj za Dodika i jesu li strahovi Dragana Čovića bili opravdani

Opšti izbori 2018. još nisu ni raspisani, ali se na listama kandidata, kako za glavne, tako i za one nešto manje važne funkcije, već stvara gužva. Pritom je mnogo manje nedoumica pred građanima Republike Srpske, koji će ponovo birati između dva suprotstavljena bloka, među kojima nije bilo ni prelaza ni promjena, iako su ih mnogi najavljiva i, priželjkivali, pa čak spominjali i formiranje trećeg.
No, to će, kako tvrdi predsjednik DNS-a Marko Pavić, biti priča za poslije izbora. Ono što nije izgovorio, a očigledno je, jeste da su i DNS i Đokićevi socijalisti predugo pod kišobranom SNSD-a, da bi čak insistirali na tome da dobiju jednu od dvije najvažnije funkcije - predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH. Kako se predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik više nema pravo kandidovati na isto mjesto, on će na megdan Mladenu Ivaniću, aktuelnom članu Predsjedništva BiH iz RS-a i kandidatu Saveza za promjene, dok Vukota Govedarica još čeka protivnika za mjesto predsjednika RS-a.
Željka Cvijanović već je jednom izgubila utrku za državni vrh, baš od Ivanića, posljednjih dana obilazi dijasporu, koristeći pauze između putešestvija da rezultate državne vlasti u kojoj SNSD-a nema nazove mršavim, ali je pitanje ima li podršku, ako izuzmemo samog Dodika, glavnih ljudi svoje stranke.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.