DANI 1055 | 27.04.2018.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Pravosudne igrice bez kraja

Azra Miletić

Bivšoj državnoj sutkinji Azri Miletić sudi se ponovo

Pravosudne igrice bez kraja

Kako se i očekivalo, Apelaciono vijeće Suda BiH nedavno je ukinulo prvostepenu presudu kojom je bivša državna sutkinja Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi i vođenje daljnjeg postupka je prebačeno na sarajevski Općinski sud.
U momentu dok smo pisali ovaj tekst, predmet protiv sutkinje Miletić još nije bio zaprimljen u Općinskom sudu u Sarajevu ili su nam barem tako rekli u pres-službi ove pravosudne institucije. Uglavnom, procedura je takva da nakon što zaprime predmet odrediće se sudija koji će voditi ovaj postupak, a o svemu će biti obaviješteno i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, koje će postupiti po već potvrđenoj optužnici kolega sa državnog Tužilaštva.
Kako su mediji već objavili, prvostepena presuda Miletićki ukinuta je zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a što je i bio jedan od žalbenih navoda odbrane.
Apelaciono vijeće je u svojoj odluci pojasnilo da postoje važni razlozi koji opravdavaju prenošenje postupka na mjesno nadležni sud jer se na taj način može sačuvati vanjski utisak nepristrasnosti i nezavisnosti, kao i omogućiti optuženoj ostvarivanje prava na pravično suđenje.
U pravosudnoj zajednici su svi od starta tvrdili da se ovaj predmet trebao voditi u Općinskom sudu u Sarajevu, kao što je to bio slučaj i sa još dvoje državnih sudija.
Inače, odbrana je i ranije isticala prigovore koji se odnose na prenošenje postupka na niži sud, ali im je to odbijano.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.