DANI 1055 | 27.04.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Potraga za spiritualnošću i kosmičkim savršenstvom

27.04. - Glavni tekst 2 ipieniae peeos

The Shape of Sound Vanje Solakovića u Galeriji Brodac

Potraga za spiritualnošću i kosmičkim savršenstvom

U Galeriji savremene umjetnosti Brodac nedavno je otvorena samostalna izložba mladog umjetnika Vanje Solakovića pod nazivom The Shape of Sound. Samo otvaranje izložbe bilo je kombinacija umjetnikovih radova i muzičkog performansa.

Atrakcija

“Ljubitelji umjetnosti su imali priliku da uživaju u muzičko-likovnoj atrakciji, te da i sami budu dio performansa i kreiranja zvuka. Inače, ključni koncept umjetnika je potraga za spiritualnošću i kosmičkim savršenstvom kroz zvuk i materiju, te ujedinjenje vizualnog i zvučnog. Umjetnik je izložio odabranu kolekciju slika i skulptura koje su međusobno stilski povezane, a na otvaranju izložbe i kreiranjem eksperimentalnog zvuka u momentu umjetnik je stvarao posebnu atmosferu koja je povezala prostor sa likovnim djelima”, istakli su iz Galerije savremene umjetnosti Brodac.
Kako dalje navode kustosi izložbe The Shape of Sound Tatjana Nikolić i Mak Hubjer, potraga za spiritualnošću i kosmičkim savršenstvom ključni je koncept stvaranja Vanje Solakovića, koji u svojoj umjetnosti ističe ambijent i momenat kao medij kroz koji stvara i u kojem stvara.

Posebna atmosfera

“Solaković pokušava svojim performativnim pristupom da stvori jednu posebnu atmosferu, koja služi kao filter za tumačenje njegovih djela.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.