DANI 1055 | 27.04.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Ljubav, dostojanstvo i snaga

27.04. - Glavni tekst 1 ipieniae peeos olorum Aqua

Evropska premijera filma Aide Begić posvećenog sirijskoj siročadi

Ljubav, dostojanstvo i snaga

Priču o traganju, boli i prijateljstvu sirijske siročadi donosi novo ostvarenje rediteljice Aide Begić Ne ostavljaj me (Never leave me) koje je evropsku premijeru imalo 20. aprila u sarajevskom multipleks kinu Cinema City u okviru programa Modul Memorije ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Naturščici i djeca

“Rad na filmu trajao je oko godinu, a sniman je u izbjegličkim kampovima i sirotištima u Turskoj, 50 kilometara udaljenim od sirijske granice. Uloge je ostvarilo tek desetak profesionalnih glumaca, dok su sve ostalo naturščici i djeca. Ovo ostvarenje ne donosi samo tragičnu već i divnu ljudsku priču”, kazala je rediteljica Aida Begić, naglašavajući da je željela prikazati ono što su zatekli u tim sirotištima - veliku količinu ljubavi, dostojanstva i snage da se ide dalje te čistotu onoga što je najdragocjenije - djece.
“Htjeli smo napraviti priču o toj nevidljivoj djeci i imati s njima ljudski kontakt, mislim da je to najvažnije, pogledati ih u oči. To udaljavanje ljudi jednih od drugih za mene je moralna kriza današnjice i ono što me najviše boli”, kazala je Begić.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.