DANI 1054 | 30.03.2018.

Piše:

Muljaža i prijevara!

vremena IV

Cambridge Analytica nije Facebooku samo izbila milijarde dolara

Muljaža i prijevara!

Rebrendiranje nadzornih tvrtki u društvene mreže je najuspješnija obmana od kada je američko Ministarstvo rata postalo Ministarstvo obrane, kaže Edward Snowden

Manji dio priče o skandalu koji je Facebooku priredila britanska Cambridge Analytica, firma koja je, između ostalog, pomagala Donaldu Trumpu u kampanji, onaj je financijski. Pad vrijednosti dionica Facebooku je, naime, u samo nekoliko sati odnio više 50 milijardi dolara, a njegovom osnivaču Marku Zuckerbergu pet milijardi.
No, za korisnike ove društvene mreže puno je važniji drugi dio: Cambridge Analytica je ilegalno koristila njihove podatke.
Londonski Guardian navodi da su Cambridge Analytica i partneri pokupili podatke oko 50 miliona korisnika Facebooka i na temelju njih razvili algoritme koji mogu odrediti psihometrijski profil svakog korisnika Facebooka i birača na izborima. Bivši radnik Analytica Chris Wylie opisao je Guardianu kako je kompanija zloupotrijebila te podatke, te kako su njeni predstavnici lagali u istragama u SAD-u i Velikoj Britaniji.
To je dovelo do nezgodnih pitanja američkih i britanskih političara o pravilima privatnosti, objavio je BBC, a glasnogovornik britanske premijerke Therese May je sve okarakterisao kao “veoma zabrinjavajuće” jer je, kaže, “od suštinskog značaja da ljudi mogu imati povjerenje da će njihovi lični podaci biti zaštićeni i korišteni na odgovarajući način”.
Facebook, koji se tereti da nije uspio “pravilno upoznati svoje korisnike da je Cambridge Analytica možda dobio i zadržao informacije o njima”, suspendovao je profile Cambridge Analyticu, Wylieu i istraživaču, rusko-američkom akademiku Aleksandru Koganu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.