DANI 1054 | 30.03.2018.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

Posljednja karta: Krvavi scenarij!

upiremo prstom

Ekstremno nasilje kao novi način predizborne kampanje

Posljednja karta: Krvavi scenarij!

Šta tačno stoji iza priča o mogućem atentatu na nekog odmetnutog opozicionara čija će, kao, stvarna žrtva biti Milorad Dodik, što namaštavaju “bezbjednjaci”, bivši kosovci, “analitičari” vezani za režim u manjem bh. entitetu

Tačno prije četiri godine na web stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) objavljen je tekst kontroverznog povjesničara Stefana Karganovića Rušenje Republike Srpske - teorija i tehnologije prevrata. U njoj se, između ostalog, tvrdi da u RS-u djeluju lažne nevladine organizacije “koje treba da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka”. Navodi se i spisak medija, nevladinih organizacija i pojedinaca koji, prema tvrdnjama autora, treba da učestvuju u tome.
Ukidanje RS-a i uvođenje centralističkog uređenja u BiH - zapravo je prava agenda koja je brižljivo skrivena, tvrdi se u tekstu Karganovića, koji je dio publikacije Rušenje Republike Srpske. Na spisku onih koji, prema autoru, treba da ugroze entitetski ustavni poredak nalaze se, između ostalih, Transparency International (TI) BiH, Helsinški parlament građana Banjaluka, UG Slobodna Republika, portal BUKA. Osim scenarija za ukidanje RS-a i utapanje u centralizovanu BiH, u tekstu se navodi da je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik markiran kao primjer otpora, ne samo za uklanjanje već i moralno i političko uništenje.

Crne liste rušitelja

Bila je to godina pred posljednje opšte izbore u BiH, radnici i građani diljem Federacije BiH zbog socijalnog beznađa izašli su na ulice, u RS-u ujedinjena opozicija je jačala, nezavisna javnost kritički je govorila o političkoj i ekonomsko-socijalnoj zbilji ovog bh.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.