DANI 1054 | 30.03.2018.

Nina L. Khrushcheva

Piše: Nina L. Khrushcheva

Šta je Putin dobio ruskim izborima

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2018.

Šta je Putin dobio ruskim izborima

Kada je tek sjeo na predsjedničku stolicu ranih dvijehiljaditih, Vladimir Putin je predstavljao prozapadnjački orijentisano ostrvo u moru kontrazapadnjačkih ruskih elita. Kao što je tada primijećeno, njegova želja da “duboko usidri Rusiju u kontekst Zapada” bila je u velikom kontrastu sa tradicionalnim poimanjem državne sigurnosti. Međutim, nakon ovogodišnjih predsjedničkih izbora, kojima je Putin zabetonirao svoju viziju Rusije kao vojnog bedema, postalo je jasno da je njegov otok nacionalizam i da će tako biti dok god bude vladao Kremljem.
Opasnost koju ovo predstavlja je očita. Nakon 18 godina na vlasti, Putin ide dalje od sovjetskih prethodnika povećavajući, bez većeg napora, šanse za izbijanje nuklearnog konflikta sa Zapadom. Agresivna retorika mu je dobro poslužila na izborima čijim rezultatom mu je praktično dodijeljena potpuna sloboda u njegovom četvrtom mandatu.
Napuštajući izborno mjesto, moja nećakinja Masha, koja je student prve godine fakulteta, rekla je: “Putin je jedini predsjednik za kojeg znam”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.