DANI 1054 | 30.03.2018.

Elmina Muhić
Foto: Didier Torche

Piše: Elmina Muhić Foto: Didier Torche

Kad progutaš konjsku dlaku, teško je možeš izbaciti

susreti

Ljubav djeda Omera Halaća prema galoperima preuzele unuka i kćerka

Kad progutaš konjsku dlaku, teško je možeš izbaciti

Sumeja Dedović i njena mama Dada Halać u sarajevskom naselju Butmir jedine održavaju tradiciju uzgoja konja galopera i učestvovanja na konjičkim trkama širom BiH. Bezbroj je trka na kojima su učestvovali njihovi konji, ali i nagrada koje je Mar-Maris osvajao. Njima je to velika i jedina ljubav koju niko ne može zabraniti

Hranjenje, timarenje, treniranje, davanje vitamina, obilaženje, svaki trenutak sa njima i na kraju kupanje dva konja galopera, ono je sa čim dvadesetjednogodišnja Sumeja Dedović započinje svako svoje jutro. Ona i njena majka Dada Halać jedine su koje danas u Sarajevu uzgajaju punokrvne engleske galopere.
Kako to obično i biva, sve je počelo još od malih nogu. Za Sumejinu ljubav prema ovoj vrsti konja zaslužan je njen dedo Omer Halać. On joj je, priča nam, konjički sport usadio u krv pa je još kao djevojčica od četiri godine stalno bila uz konje.

Galoperke butmirskog hipodroma

“Pa mene su odgajali konji. Moja mama nije imala vremena za mene jer je radila u granapu ovdje u Butmiru.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.