DANI 1054 | 30.03.2018.

Mimi Đurović Rukavina

Piše: Mimi Đurović Rukavina

A gdje je tu ideja?

predizborna

Ima li ljevica šta za ponuditi u borbi protiv aparthejda, secesionizma i srednjovjekovlja

A gdje je tu ideja?

Dok su se gotovo čitav mart SDP, DF, GS i Naša stranka bavili formom zajedničkog nastupa i (polu)kadrovskih križaljki za oktobar, rijetki među njihovim simpatizerima pitali su šta je tačno program kojeg će ponuditi biračima, posebno apstinentima koji mogu odlučiti o sudbini BiH

“Političke stranke nacionalističke orijentacije načinom svoje vladavine, nekompetentnošću izabranih kadrova i sljepilom sopstvenih ideologija prave korake ka razaranju države i njenih institucija i bosanskohercegovačkog društva u cjelini... Da bi se izradilo dobro društvo u kojem su svi žitelji naše domovine jednaki i u kojem se ostvaruju sva individualna prava, čak i kada su originalno osmišljena kao grupna, politika lijevog centra mora biti jasno određena. Zbog toga pozivamo sve političke subjekte lijeve i građanske orijentacije, građanske inicijative, udruženja, sindikate, građanke i građane da podrže plan objedinjavanja nenacionalističkih snaga u BiH”, između ostalog, i kroz zajednički i koordinirani nastup nenacionalističkih snaga na prostoru cijele države BiH. Snage ne moraju biti formalno ujedinjene u jednu političku grupu, ali moraju zajednički nastupiti na svim nivoima na izborima 2018”.
Radi se o Jahorinskoj deklaraciji iz decembra 2016.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.