DANI 1054 | 30.03.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Šta zna borac šta je 11 milijardi

odbrana i zaštita

Koliko entitet vraća ljudima koji su ga stvorili i odbranili

Šta zna borac šta je 11 milijardi

Ako se kao tačan prihvati iznos o kojem priča državno/entitetski vrh, ako se to podijeli na 577 hiljada boraca, koliko boračko Ministarstvo tvrdi da ih je, onda se briga za borce svodi na 866 KM godišnje, pod uslovom da je sve pošteno, a čini se da nije

Previše je nula u 11 milijardi konvertibilnih maraka, pa je nekome ko se ne razumije baš previše ni u brojeve, ni u marke, lako pogriješiti. Zato normalan čovjek mora biti pažljiv čak i kad ukucava tih 11 milijardi u neki kalkulator: nula gore, nula dolje rezultat promijeni za milione. Elem, kad se tih 11 milijardi maraka podijeli na 577 hiljada, pa to onda sa 22, rezultat je 865 zarez nešto, zaokruženo na 866.
Tih 866 je konvertibilnih maraka koliko se dobije kad se 11 milijardi, a toliko je od rata naovamo, tvrde Bakir Izetbegović, Fadil Novalić i Salko Bukvarević, Federacija potrošila na borce, podijeli na 577 hiljada boraca, koliko federalne nadležne institucije tvrde da ih je bilo, pa se to onda podijeli na 22 postratne godine. Ako, ponovićemo ako su tačne cifre u koje su se zainteresovani političari počeli zaklinjati od kraja februara kad su ih (neki drugi) borci pritisli, jedan borac Federaciju je godišnje koštao 866 maraka. Može se ta brojka množiti, dijeliti, sabirati, oduzimati, analizirati..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.