DANI 1054 | 30.03.2018.

Piše:

Mašina ne poznaje moral

moderna IX

Dileme nakon Uberove nesreće u Tampi

Mašina ne poznaje moral

Saobraćajna nesreća u američkoj Tampi, u kojoj je testni Uberov samovozeći Volvo XC90 ubio ženu koja je prelazila ulicu mimo pješačkog prelaza, obnovio je, na najbolniji način, staro pitanje - mogu li umjetno inteligentne mašine bez kontrole i nadzora čovjeka potpuno autonomno raditi zadate operacije. Ono je, podsjeća portal bug, bilo postavljeno i u junu 2016, kada je Teslin električni Model S kojim je upravljao autopilot, udario u prikolicu traktora koji je prelazio put i ubio svog putnika.
Prvi poznati slučaj u kojem je mašina ubila čovjeka dogodio se 25. januara 1979, kada je robotska ruka u Fordovoj fabrici usmrtila Roberta Williamsa, ali se Japanac Kenji Urada, inžinjer u Kawasakiju, koji je poginuo 4. jula 1981, češće navodi kao prva ljudska žrtva robotske tehnologije.
Grupa znanstvenika sa MIT-a, Tehnološkog instituta iz Massachusettsa, predvođena Iadom Rahvanom, zato je razvila online platformu Moralna mašina (Moral Machine), koja prikuplja informacije o odlukama koje ljudi donose kada moraju odlučiti između dva destruktivna ishoda. Sistem generira njihove moralne dileme, a te informacije bit će korištene u istraživanju o odlukama koje će inteligentne mašine morati donositi.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.