DANI 1054 | 30.03.2018.

Razgovarala: Vildana Selimbegović

Piše: Razgovarala: Vildana Selimbegović

Javne pare treba javno i pošteno trošiti

Intervju dana

Kemal Ademović, snaga Naroda i pravde

Javne pare treba javno i pošteno trošiti

Predratni specijalac, ratni dobitnik Zlatnog ljiljana i Zlatne policijske zvijezde MUP-a RBiH, nesumnjivi simbol otpora i odbrane opkoljenog Sarajeva, poslijeratni direktor AID-a, u jednom od rijetkih intervjua govori o sebi, ratu i postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i objašnjava po čemu se razlikuje od SDA

Bio je najšutljiviji specijalac pod komandom Dragana Vikića, a kad je postao komandant Specijalne, šutio je još i više. Kao direktor AID-a i prvi federalni obavještajac imao je ispriku što ne pristaje razgovarati s novinarima. Bilo je to doba “slučajeva” - od otmice Nedžada Herende do ubistva Nedžada Ugljena, o kojima su Dani bezbroj puta pisali. Barem isto toliko puta tražili smo i od njega odgovore. Šutio je i stoički podnosio sve afere. Negdje u jesen 2000. godine uspjela sam razgovor i ubjeđivanje o potrebi da snimimo intervju pretvoriti u tekst, svojevrsnu Ademovićevu ispovijest o tom preteškom vremenu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.