DANI 1054 | 30.03.2018.

Jelena Aleksić, Beograd

Piše: Jelena Aleksić, Beograd

Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami

godišnjice

Srbija i Zoran Đinđić, petnaest godina kasnije

Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami

Opasno je promovisati evropsku ideju bez dovoljno energije. Ideja nacionalizma, iako pogrešna, jaka je i lako zamenjuje druge ideje, a onda smo ponovo na početku neke nove ružne faze evropske istorije, izgovorio je pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić na Churchillovom simpozijumu u Zürichu 10. oktobra 2002, verovatno ne sluteći da svedoči onome što će se dogoditi njegovoj političkoj baštini u godinama koje dolaze

Gladan, bedan, bezub i ojađen bio je narod Srbije u predvečerje novog milenijuma preživljavajući sankcije, hiperinflaciju i bombardovanje zbog nakazne politike Slobodana Miloševića. Izolovani i poniženi, građani se guraju u redovima za kilogram hleba i mleko u kesi, dok se u praznini domova jede isključivo domaća čokolada (od brašna) i vapije za platama od kojih može da se kupi - ništa.
Cene dnevno skaču 62 odsto, kurs nemačke marke divlja, a u vreme hiperinflacije (čitaj - praznih stomaka) odštampane su 33 nove bezvredne novčanice sa beskonačnim nizom nula. Nedavno neko predloži da se ovim novčanicama (s obzirom na to da se radi o milijardama) finansira spomenik Slobodanu Miloševiću, aktuelni predlog njegove stranke Socijalističke partije Srbije. Dobra ideja, složiće se i nerođeni u ovo nesrećno vreme.

Činilo se..

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.