DANI 1054 | 30.03.2018.

Ralf Fücks

Piše: Ralf Fücks

Šta je ostalo?

Feljton

Pola vijeka: Vratiće se opet osam šezdeset (I)

Šta je ostalo?

Nevelika po broju strana, knjižica Povratak u šezdeset osmu - 40 godina od protesta, koju je priredila Nora Farik, a 2008. izdala Regionalna kancelarija Fondacije Heinrich Böll u Beogradu, u suštini je rudnik činjenica, vizija i ideja onih koji su bunt 1968. organizovali ili gledali iznutra. Riječ je o zbirci eseja i intervjua koje su pisali ili dali protagonisti 1968. Ralf Fücks, Tereza Bogucka, Danijel Kon-Bendit, Aleksandar Danijel, Benoa Leša, Klaus Meškat, Bil Neson, Nebojša Popov, Marselo Ridenti, Volfgang Templin i Oldrič Toma, iz koje će Dani, uz saglasnost izdavača, prenijeti četiri priče koje, čini nam se, zaokružuju tu revoluciju (u začetku?)

Šezdeset osma je prerasla u politički mit koji nikako da nestane. To se jasno vidi iz činjenice da rasprava o tumačenju šezdeset osme i dalje traje. Ona označava istorijsku prekretnicu koja može da se uporedi s početkom hladnog rata ili padom Berlinskog zida. To poređenje samo na prvi pogled zvuči pretjerano. Kulturna i politička previranja, potekla od događaja iz 1968. godine, svakako su bila revolucionarna.
Tačno je da pokret protesta iz šezdeset osme nije doveo do dramatičnog rušenja političkog poretka, za razliku od francuske ili ruske revolucije, kao i to da se stepen nasilja i kontranasilja, koji se vezuje za pobune iz tog perioda, ne može mjeriti s krvavim događajima iz minulih ratova i građanskih ratova.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.