DANI 1054 | 30.03.2018.

Minela Pamuk

Piše: Minela Pamuk

Ili ostajemo bez plina ili će on poskupjeti za 50 posto

energetika

Ruski Gazprom definitivno prekida ugovore s Ukrajinom

Ili ostajemo bez plina ili će on poskupjeti za 50 posto

Prekidom transporta plina preko Ukrajine posebno će biti ugrožene Mađarska, Srbija i BiH te se stoga rješenje pokušava naći u saradnji gasnih kompanija ovih zemalja

Ruska plinska kompanija Gazprom neće nastaviti sa isporukama prirodnog plina za Ukrajinu, čime su ugrožene isporuke i za Bosnu i Hercegovinu, jer plin dobijamo preko Ukrajine. Naime, ovaj ruski div objavio je kako neće nastaviti isporučivati Ukrajini plin, iako je tako bilo dogovoreno, ali i da će vratiti ranije uplaćeni novac za isporuke plina u martu 2018. godine ukrajinskoj naftnoj i plinskoj kompaniji Naftogaz.
Kao razlog za takvu odluku ističe se što dodatak postojećem ugovoru još nije odobren, no to bi svakako moglo značiti otvaranje novog fronta u višegodišnjem sukobu dvije tvrtke, pa i dvije zemlje.

Crtanje nove karte Evrope

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne raspolaže zvaničnom informacijom da ruski Gazprom prestaje sa isporukom za Ukrajinu, ali iz ovog ministarstva podsjetili su kako je ministar Mirko Šarović još u decembru 2016. dobio pismo ministra energetike Ruske Federacije Aleksandra Novaka u kome je obrazložio probleme koji mogu uticati na sigurnost snabdijevanja ruskim gasom evropskih zemalja preko teritorije Ukrajine i mogućnost smanjenja isporuka.
“Proslijedili smo to pismo svim nadležnim institucijama u BiH, te im sugerisali da se informacija iz pisma treba ozbiljno razmotriti s aspekta aktivnosti praćenja sigurnosti snabdijevanja tržišta BiH energentima do nivoa razmatranja zaštitnih mjera koje bi se mogle primijeniti ukoliko dođe do djelimične ili potpune obustave isporuka prirodnog gasa”, kazao je Šarović.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.