DANI 1054 | 30.03.2018.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Princip je isti, sve su ostalo nijanse

U decembru prošle godine cijeli je svijet ludovao za kripto-valutama i bitcoinom. Ludilo je, naravno, globalno pokrenuto iz “uglednih” zapadnih medija koji su tih dana bili prepuni tekstova u stilu “da ste prije sedam godina uložili 100 dolara u bitcoin, danas biste imali 83 miliona”. Tada smo u Oslobođenju pisali kako je ulaganje u kripto-valute veoma rizično, nerazumno i na izvjestan način ravno finansijskom samoubistvu. Da smo bili u pravu, svjedoče i dešavanja samo nekoliko mjeseci nakon decembarske pomame za kripto-valutama.
Danas su svi globalni mediji prepuni tekstova u stilu “bitcoin u jednom danu izgubio trećinu vrijednosti” ili “kraj ludila za kripto-valutama, stručnjaci predviđaju potpunu propast”.
Sve pomenuto sa bitcoinom i kripto-valutama bila je zapravo klasična Ponzijeva šema, pri čemu su pojedini “ugledni” zapadni mediji odigrali u cijeloj priči ključnu ulogu - navukli su, naime, lakovjerne ulagače širom svijeta na kupovinu kripto-valuta da bi osnivači ove Ponzijeve šeme mogli u nekoliko dana zaraditi bogatstvo. Paralelno sa decembarskim ludilom za bitcoinom, mediji su doduše prenosili i vijesti da su pojedini osnovači bitcoina počeli sa rasprodajom svojih uloga, no to tada niko nije primjećivao.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.