DANI 1054 | 30.03.2018.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

Ako se Mostarci uspiju dogovoriti...

čudna jada

Hercegovačko središte kao putokaz Federaciji

Ako se Mostarci uspiju dogovoriti...

Nakon što se u pregovore o sudbini mostarskih izbora, Statuta i organizacije uključio i SDS, za stolom su svi glavni akteri političke scene u BiH i rezultat njihovog rada mogao bi pokazati ima li nade da se prije oktobarske promjene vlasti može bilo šta pomjeriti

Pokušaji mostarskih organizacija parlamentarnih stranaka, potpomognutih čak i idejama nevladinih organizacija, prije dvije godine su, vrijeme je pokazalo, bili tek pucnji iz prazne. Mostar u aprilu 2016. “nije riješen”, jer nije postojalo dovoljno volje kod onih koji su ga mogli (i trebali) riješiti. Grad na Neretvi tako je ponovo ostao bez lokalnih izbora, Gradskog vijeća, normalnog izglasavanja budžeta i niza stvari ili stvarčica potrebnih za normalno “disanje” jednog grada.
Postizborna 2017. nije, ruku na srce, ponudila nešto što bi se po ovom pitanju moglo smatrati značajnim, iako su početkom nje postojali mali trzaji ili sastanci na kojim je nastojano usaglasiti makar “zajednički nazivnik”.

Pregovarači složni, ali.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.