DANI 1054 | 30.03.2018.

Edin Salčinović

Piše: Edin Salčinović

Kako nije propao pop-rock

amuse, sudbo kleta

Merlinovo i(li) Bregovićevo Sarajevo

Kako nije propao pop-rock

Iz koje je prošlosti ispala ta Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca, je l’ tu i Avdo Smajlović član il’ nije i što on nije predsjednik, je l’ to, kako se kaže, tijelo, taj organ, iz jednog vremena il’ su se i u njemu vremena preplela, vjerujte, ja ne znam. Ama sam siguran da su i Merlin i Brega iz prošlosti, oni u sadašnjosti ne mogu postojat i bit za nešto bitni, nema teorije

Ovo Sarajevo glavni grad, a vidi vremena
Anonimni sarajevski taksista

Ovako je to ispričao debeli Memo, uz pive i mezu, u nedjelju, 25. marta 2018. godine:
Sarajevo - grad bez sadašnjosti, čaršija sa bezbrojnim prošlostima. Sve što se u ovom gradu događa samo je sjenka nekog prošlog. Francuzi kažu tout passe. Sjenka je blijeda, što no se kaže nekonzistentna, ne znamo imal’ je il’ nema, a prošlost ima milijardu boja, nekakvi konji vuku neki tramvaj, i svečano maršira neka pobjednička vojska, i trče neka djeca sa zmajevima, i nekakve olimpijske igre se održavaju, i nekakvi navijači slave titulu, i maksuz dolaze nekakvi Japanci da slušaju Sarajevsku filharmoniju. Niko vam u Sarajevu ne zna za sada, i ako ga pitate kako je, on će reći prije je bilo bolje i pokazat će rukom: eno tamo te bolje prošlosti, i eno je i tamo, i ondje na onim crnim i crvenim pločicama.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.