DANI 1054 | 30.03.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Tri posto rasta nije dovoljno, BiH kaska

30.03. - Text gore desno giawes simost, laborepere

Nimalo ohrabrujući izvještaj EBRD-a

Tri posto rasta nije dovoljno, BiH kaska

U BiH će ove godine stopa rasta biti tri posto, ali kada se zemlja poredi s regionom i s EU, ona značajno kaska, navodi se u izvještaju EBRD-a, Evropske banke za obnovu i razvoj, prezentovanom u Sarajevu.
Zapadni Balkan se, piše u izvještaju, još nije oporavio od finansijske krize iz 2008, a trenutni rast BDP-a je nezadovoljavajući.
Po različitim scenarijima, zemlje regiona standarde EU mogle bi dostići u najboljem slučaju za 40 godina, srednjem za 60 ili u najgorem za 220.
"Kao što ste vidjeli, u prosjeku zemlje zapadnog Balkana stoje na jednoj polovini standarda u zemljama istočne Evrope, na jednoj trećini u odnosu na zemlje južne Evrope, koje su članice EU i tek na jednoj četvrtini u odnosu na najbogatije zemlje EU, one u zapadnoj Evropi", rekao je ekonomista EBRD-a za region Jakov Milatović.
Stručnjaci smatraju da BiH ima sve pretpostavke za rast i napredak, ali da je glavni krivac, kao i ranije, politika.
Iz EBRD-a poručuje da je rast moguć samo ako se nastavi sa reformama, a glavni pokretač tih procesa, po izvještaju, jeste perspektiva članstva u EU..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.