DANI 1054 | 30.03.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Pomirenje, pajtimi, pomiruvanje

30.03. - Glavni tekst 2 ipieniae peeos

Nova zbirka kratkih priča iz regiona - Biber 02

Pomirenje, pajtimi, pomiruvanje

Nova zbirka kratkih priča iz regiona o temi pomirenja, izabranih na drugom konkursu Biber, sadrži 25 tekstova, uključujući tri nagrađena autora iz Beograda, Sarajeva i Skoplja. Na drugi konkurs Biber, raspisan početkom 2017. godine, stiglo je 385 priča na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, crnogorskom ili srpskom jeziku.

Zahtjevan proces

Prema odluci žirija koji su činili Faruk Šehić, Kim Mehmeti i Tatjana Gromača, prvu nagradu dobila je priča “Jedu ljudi i bez nogu” Milice Vučković iz Beograda, drugu “Čiko Zav” Dženete Rovčanin iz Sarajeva, a treću “Porodica strica Akija” (Семејството на чичко Аки) Anuške Minovske iz Skoplja. Iako nije uobičajeno, tema drugog konkursa Biber bila je ista kao i tema prvog - pomirenje, a prema navodima Ivane Franović, razloga za to je mnogo.
“Ta tema nam je jako važna kao pojedinkama, mirovnim aktivistkinjama i žiteljkama Balkana; želele smo da potaknemo još autorki i autora da promišljaju o pomirenju i time nas inspirišu; želele smo da podržimo angažovane autorke i autore koji se hvataju ukoštac sa temom toliko zahtevnom, koliko je i sam proces pomirenja zahtevan; smatramo da u našim sredinama nema dovoljno konstruktivnog promišljanja o pomirenju i vrlo jednostavno - pomirenja nam nedostaje”, navela je Ivana Franović.

Protiv podjela

Ideja o Biberu nastala je krajem 2014.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.