DANI 1053 | 23.02.2018.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

Evropa i šest patu...., ups, partnera

strategije i rezolucije

Evropska perspektiva regiona na dugu je štapu

Evropa i šest patu...., ups, partnera

Dobrodošli ste u Evropsku uniju, ali ne takvi kakvi ste danas. Rečenica je kojom bi se mogla opisati usvojena Strategija za zapadni Balkan. Stoga ne preostaje ništa drugo nego da šest partnera, kako ih Evropa nazva, počne da se mijenja kako bi postali punopravni članovi. Vrata EU su otvorena za daljnja pristupanja onda kada individualne zemlje budu ispunile kriterije, jasno se navodi u Strategiji

Evropska komisija (EK) je početkom februara usvojila strategiju za “Kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa zapadnim Balkanom”. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini kazala je da ova strategija pokazuje put koji imamo ispred nas, “da bi svih naših šest partnera jednom zauvijek prevazišlo prošlost, da svi zajedno učinimo proces pristupanja zapadnog Balkana u EU trajnim i nastavimo sa ponovnim ujedinjenjem kontinenta”.
“Ova strategija nama svima daje zajedničku, jasnu, nedvosmislenu, kredibilnu i konkretnu perspektivu evropskih integracija za svakog od naših šest partnera. Sljedeći mjeseci neće biti samo intenzivni već i presudni, kako bi se osiguralo da se ova historijska i jedinstvena prilika iskoristi”, potcrtala je Mogherini.
Upravo u tekstu Strategije se navodi da je “perspektiva proširenja za zapadni Balkan, prije svega, u rukama samih zemalja”.
“Zemlje moraju djelovati s odlučnošću i hitno udvostručiti svoje napore, rješavati vitalne reforme - posebice u području vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i osnovnih prava - te dovršiti svoju političku, ekonomsku i društvenu transformaciju. Sa svoje strane, EU će unaprijediti svoje politike kako bi bolje podržala proces transformacije u regionu”, navodi se u tekstu Strategije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.