DANI 1053 | 23.02.2018.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Odgoj novih arkana

proizvodnja ratnika

Sve u svemu, loše nam se piše

Odgoj novih arkana

Ako vam djeca tokom obuke u ruskom kampu pobijede u “bacanju noževa u fiksnu metu”, to je valjda dovoljan znak da već sutra, “spremni za brojne izazove”, mogu postati predmet manipulacije političara

Nakon paradiranja Banjom Lukom likova nabildanih, istetoviranih i naposljetku naoružanih do zuba, pred obilježavanje 9. januara, Dana RS-a, sve što se moglo pronaći o Udruženju Srbska čast manje-više je objelodanjeno. No, nakratko su u sjeni tipova čije su vođe iz Niša i Prijedora napunile novinske stupce ostali Veterani RS-a, a pogotovo oni iz Srbije. Sve do trenutka kada je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u lice rekao ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču da sam pogleda poziv upućen djeci veterana putem interneta za obuku u jednom od vojnih kampova Rusije.
Tada se, uz poziv u “Bojno-patriotski kamp Garnizon A (80 kilometara od Moskve)”, na web stranici Udruženja ratnih veterana sa prostora bivše Jugoslavije mogla naći i galerija fotografija, sa slikama tinejdžera koji nose puške, sjede na tenkovima, treniraju u šumi. Galerije više nema, ali je poziv i dalje tu, a vođa Veterana Srbije Željko Vukelić priznaje kako su njegovo udruženje u vezi s kampom prvi put zvali i članovi Veterana RS-a. On sam u svemu ne vidi ništa sporno.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.