DANI 1053 | 23.02.2018.

Vildana Selimbegović

Piše: Vildana Selimbegović

Ramiz Delalić Ćelo, ubistvo bez kazne

pravosuđe

Istraga koja postaje punoljetna

Ramiz Delalić Ćelo, ubistvo bez kazne

Dva su različita suda ustanovila apsolutni manjak dokaza u procesima vođenim za Ćelino ubistvo: ima li domaće pravosuđe snage da se okane politike?

Osnovni sud u Prištini je prvog februara oslobodio Nasera Keljmendija svake odgovornosti za učešće u ubistvu Ramiza Delalića Ćele. Presuda je prvostepena i na nju postoji pravo žalbe koju je tužitelj Andrew Hughes odmah najavio, no s obzirom na to da je poljska sutkinja Ana Adamska Gallant u obrazloženju kazala kako nije ponuđeno niti pola materijalnog dokaza - sve je jasno.

Motivi i svjedoci

Sutkinja Gallant je, obrazlažući presudu, objasnila i da sud ne može bazirati svoje nalaze na tračevima i glasinama sa interneta, ali je i rekla kako su u mnogim prilikama - tokom trogodišnjeg suđenja Naseru Keljmendiju u kome je i osuđen za transport 25 kilograma heroina - “tužilac, odbrana i sam sud, bili iznenađeni dokazima koji su se iznenada pojavljivali i koje su odjednom uručile bosanske vlasti”?!
Govoreći o svjedocima, sutkinja je ispričala kako su često mijenjali iskaze, a sud je prepoznao da većina ima različite motive za svjedočenje - osvetu za smrt rođaka ili za gubitak posla, a tek manji broj svjedočio je radi zadovoljenja pravde. Tako se i dogodilo da se jedino moglo potvrditi da su zaštićeni svjedoci K1 i K2 dali iste ili slične iskaze za transport 25 kilograma heroina do Austrije 2003, za šta je Keljmendi i osuđen.
Sam proces, valja i to reći, bio je dug, saslušano je oko 80 svjedoka na više od 130 ročišta. Keljmendi je odmah zadržan u pritvoru u kome je s manjim prekidom boravio od maja 2013. kada je uhapšen na Kosovu na osnovu Interpolove potjernice.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.