DANI 1053 | 23.02.2018.

Piše:

Politika je samo biznis. I to dobar

okruženje

Zašto se na Balkanu sve politizira

Politika je samo biznis. I to dobar

Zašto su političari toliko popularni; zašto o njima znamo sve, gotovo kao o sportistima, glumcima i pjevačima, zašto je bolje za prijatelja imati prosječnog političara nego vrhunskog profesora, učitelja, naučnika, zanatliju, novinara, pisca i tako dalje i tako dalje, u šestoj emisiji ove sezone regionalnog TV serijala sa Zvezdanom Kovač su razgovarali Jovana Marović, Vlado Vurušić, Mile Lasić i Rade Radovanović

Možda bi, kaže uvodničar ove emisije Okruženja Balša Brković, “na početku bilo lijepo reći da je ne samo u okruženju i na Balkanu nego da je svuda sve politika”. Problem nastaje, međutim, kada, kako on kaže, “shvatimo da je na Balkanu sve loša politika, budući da počiva na onim činjenicama koje su na neki način limitirajuće i ograničavajuće i u svemu drugom, uključujući prisustvo patrijarhalnog kulturnog modela, uključujući predominantno prisustvo vjerskih zajednica, religija i tako dalje”.
Bio je to dobar šlagvort za zanimljivu raspravu koju su o tome zašto je oko nas sve politika, sa domaćicom Zvezdanom Kovač vodili doktorka političkih nauka iz Podgorice Jovana Marović, komentator i politički analitičar iz Zagreba Vlado Vurušić, doktor političkih nauka i univerzitetski profesor iz Mostara Mile Lasić, te Rade Radovanović, novinar i politički analitičar iz Beograda.

To je egzistencija

Na Radovanovićevu konstataciju da “politika jeste neki opšteodređujući ili sveodređujući faktor ljudske egzistencije, na jedan vrlo dramatičan način u ova naša vremena”, Marovićeva dodaje da je to “zato što je region Balkana zaista specifičan”.
“Kod nas se izrodila neka specifična i posebna verzija politike, upravo zbog toga što smo više od četvrt vijeka bili i još uvijek smo u periodu stagnacije”, kaže ona. Odnosno, “političari u regionu izgradili su mehanizme kojima građane uvlače u sve sfere. Građani se moraju baviti politikom ukoliko žele da ostvare bilo koje svoje pravo ili bilo koji svoj interes - bilo da je u pitanju zapošljavanje, bilo da je u pitanju socijalna pomoć.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.