DANI 1053 | 23.02.2018.

Razgovarao: Saša Rukavina

Piše: Razgovarao: Saša Rukavina

Želimo uspješnu i stabilnu BiH, članicu EU, i ništa više

Intervju dana

Dennis Walter Hearne, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko

Želimo uspješnu i stabilnu BiH, članicu EU, i ništa više

Kada kažemo da je mandat evoluirao, mislimo na odluku međunarodne zajednice da veću odgovornost prebaci na domaće aktere i ohrabri građane da od svojih lidera traže odgovornost i djelovanje. U tu svrhu služe izbori, kaže zamjenik Valentina Inzka koji je dužnost preuzeo prošlog oktobra, ali je znao gdje dolazi jer je u regiji bio između 1993. i 1996, a onda još dvije godine radio za Haški tribunal

Dennis Hearne u Sarajevo je došao iz Afganistana, gdje je od oktobra 2016. do septembra 2017. bio zamjenik šefa misije SAD-a. U diplomatiji je od 1985. i ima zaista impresivnu biografiju. Magistrirao je nacionalne sigurnosne strategije na Nacionalnom vojnom koledžu i, među ostalim poslovima koje je radio, bio je savjetnik za vanjsku politiku u Komandi Američke vojske za specijalne operacije.

Bio je i savjetnik u okviru američkih zračnodesantnih i pješadijskih jedinica raspoređenih u istočnim područjima Afganistana, balkansku fazu od 1993.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.