DANI 1052 | 26.01.2018.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

Pregazila ih vlastita pohlepa!

radnici i politika

A šta tačno u Bosni i Hercegovini rade sindikati

Pregazila ih vlastita pohlepa!

Teško je izabrati šta gore zvuči: analiza po kojoj danas sindikati i ljevica idu istim kolosijekom kao desnica, kako kaže političar Slobodan Popović ili da sindikalni vođa Obrad Belenzada naglas pita šta mogu sindikalne vođe ako radnici to ne podržavaju

Iako su radnička prava u BiH ugrožena i svakodnevno se krše, već godinama izostaje masovno okupljanje radnika. Manje grupe očajnika povremeno se mogu vidjeti pred zgradama vlada. Radnici organizuju i proteste u krugu firmi tražeći svoja prava. Izgledi za ostvarivanje prava i u jednom i u drugom slučaju su uglavnom mali. Sindikati među radnicima u BiH uživaju sve manji ugled, a njihove lidere prati glas da su im fotelje važnije od radnika te da flertuju sa vlastima. Postavljaju se pitanja šta sindikati rade u BiH?
“Sindikat je nekada pokušao da riješi naše probleme, nisu uspjeli. I dan-danas nije ni meni jasno zašto se oni ne uključuju, mada ovi radnici više ne vjeruju ni sindikatima ni da oni mogu bilo šta da urade, tako da, neću reći pravdu uzeli u svoje ruke, ali pokušavaju sami da riješe svoje zahtjeve jer niko drugi im ne može to”, kaže nam jedan od radnika Hidrogradnje Jasmin Arifić, koji već više od dva mjeseca dane provodi pred zgradom Vlade Federacije BiH.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.