DANI 1052 | 26.01.2018.

Anja Grabovac-Zvijerac

Piše: Anja Grabovac-Zvijerac

Na kraju će CIK morati odlučiti o delegatima?

izbori 2018.

Mostarizacija BiH moguća je samo silom, osim ako...

Na kraju će CIK morati odlučiti o delegatima?

Dok SAD i EU u tišini organizuju sastanke na kojima domaći akteri, iako odgovorni, pokazuju koliko se ne slažu, u Izbornom zakonu BiH postoji pravni mehanizam da Centralna izborna komisija poslije svakih izbora uređuje strukturu izbora delegata za federalni Dom naroda. CIK, međutim, zvanično šuti jer iznutra postoje različita pravna tumačenja

Hoće li biti izbora naredne godine? U BiH još nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona. Postoji više prijedloga. Ne postignu li dogovor, političari u BiH bi mogli u pitanje dovesti izborni proces 2018. Nemogućnost implementacije izbornih rezultata je jedna od mogućih varijanti i to je ono što zabrinjava javnost u BiH.

Politička kontrola

Naime, odlukom Ustavnog suda BiH su oglašene neustavnim pojedine odredbe Izbornog zakona BiH sa kojima je bila garantovana zastupljenost po jednog predstavnika svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona pri izboru članova Doma naroda Parlamenta FBiH, te kojima je bila utvrđena formula u pogledu broja delegata Bošnjaka, Srba, Hrvata i predstavnika iz reda ostalih koji se biraju/delegiraju iz svakog kantona, odnosno svake kantonalne skupštine pojedinačno za federalni Dom naroda.
Pri sadašnjem stanju legislative, tu formulu bi morala da utvrdi Centralna izborna komisija BiH svojom odlukom. Međutim, postavlja se pitanje u kojoj mjeri su procesi odlučivanja unutar CIK-a podložni političkoj kontroli.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.