DANI 1052 | 26.01.2018.

Razgovarao: Saša Rukavina

Piše: Razgovarao: Saša Rukavina

Populizam je bolest omnipotentni delirij

Intervju dana

Roko Markovina (I)

Populizam je bolest omnipotentni delirij

Osoba koja boluje od omnipotentnog delirija ima nekritičke granice, može napraviti veliku štetu, a da i nema svijesti o svojoj krivici, kaže penzionisani profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, nekadašnji direktor mostarskog Sokola i dalmatinskih brodogradilišta, poslanik SDP-a u prvom sazivu demokratski izabrane Skupštine RBiH, jedan od onih koji su glasali protiv Daytona, čovjek koji je bio i ostao ljevičar jer za njega to znači raditi za opće dobro, davati sebe za druge bez ostatka, boriti se svakodnevno protiv izrabljivanja svih oblika, protiv šovinizma, fašizma i svih drugih zlih...izama. “Izvukoste me, očito, iz naftalina za razgovor, nakon tolikih godina”, kaže Markovina u razgovoru koji Dani objavljuju u dva dijela i nije u pravu: zlo protiv kojeg se od 1990. do 1996. borio u skupštinskim klupama živi i danas, na gotovo isti način

DANI: Ovaj razgovor moram početi Vašom konstatacijom izrečenom prije šest godina na tribini o Splitu kao gradu sa dva lica, primjenjivom na, čini mi se, sva bivša jugoslovenska društva. Ako su Vas dobro parafrazirali, rekli ste da je današnja generacija prva koja je svjesna da će živjeti lošije od svojih prethodnika i sa time se pomirila.

MARKOVINA: Ja već dugo nisam insajder u BiH, a da bih mogao nekom soliti pamet, kako će se već govoriti nakon čitanja ovog mog razgovora s vama. U neku ruku, nije to ni pristojno, s obzirom na to da odavno ne jedem s njima svu tu gorku rižu koju je rat, a posebno poraće donijelo. Međutim, moram izreći svoja promišljanja vezana za Mostar i BiH, s kojima sam neraskidivo povezan jer sam upravo tu proveo najdulje, najljepše, ali i najteže godine svoga života, od prvog svoga plača, pa sve do svoje 46. godine. Bio sam zastupnikom u Skupštini BiH u njezinom najtežem povijesnom periodu, u javnim anketama 1991.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.