DANI 1052 | 26.01.2018.

Piše:

Prevelik za ovaj svijet

in memoriam

Predrag Lucić, čovjek, Split, 12. februar 1964. - Split, 10. januar 2018.

Prevelik za ovaj svijet

Na splitskom groblju Lovrinac 12. januara sahranjen je Predrag Lucić, istorija Balkana će zapisati “pjesnik, dramski pisac, režiser i jedan od najvažnijih hrvatskih novinara, suosnivač Feral Tribunea”. Koliko je on bio puno više od toga, pamtiće ljudi koji su ga znali, ali... I oni će jednom za njim. Hajde, neka onda ostanu zapisane i riječi koje je tog 12. januara na Lovrincu izgovorio Boris Dežulović. Uz to, ponavljamo intervju koji je za Dane dao 2013., moramo: možda bi, da je to pročitala, Munira Subašić znala šta je bilo ne samo u Ahmićima 20 godina ranije nego i zašto nam je danas loše. Jer, na kraju, “nama treba satira Predraga Lucića”

Rekao: Boris Dežulović

Nazvali bismo te najboljim prijateljem, ali ti nisi samo više od toga. Ti si naprosto nešto drugo. Nazvali bismo te rođenim bratom, ali ti nisi samo više od toga. Ti si, jednostavno, nešto drugo. Nazvali bismo te još kojekako drugačije, ali nije za ovu priliku da te kojekako drugačije nazivamo niti da te nazivamo kako smo te nazivati običavali. Ti nisi tek više od svega toga, ti si nešto neizrecivo drugo. U jeziku u kojemu živimo nema riječi ni imenice za našega tebe, a siromašan je jezik koji za tebe nema riječi.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.